CRDL- ‘contact door aanraking’

De CRDL (cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen  mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving. In de zorg wordt naarstig gezocht naar hulpmiddelen die contact met mensen met dementie, autisme of een verstandelijke beperking mogelijk maken, zodat menselijke waarde en persoonlijke aandacht behouden blijven.

De CRDL helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is. Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen, ongeacht hun cognitieve vermogens. Iedere deelnemer heeft gelijke mogelijkheden het contact te initiëren en invloed uit te oefenen op de interactie. Tijdens deze workshop maak je kennis met de CRDL. Je leert een nieuwe manier van contact maken. Na een presentatie van de CRDL gaan we samen met de groep CRDL’en.  Ervaar hoe het is om contact te maken door ‘aanraking’.

Sandra Schuin: Mijn achtergrond is heel divers en heeft als rode draad het werken met mensen. Daarbij altijd de wens en doel om het welzijn van de mens te vergroten, fysiek en/of mentaal. In de afgelopen jaren ben ik in de meest uiteenlopende zorginstellingen geweest voor ouderen met dementie, maar ook somatische klachten, gehandicaptenzorg, speciaal onderwijs voor een breed spectrum van autisme (van zowel de peuters als de jong volwassenen) en visueel gehandicapten. Al deze instellingen hadden 1 ding gemeen: op zoek naar een zorginstrument die kan ondersteunen om weer in verbinding te kunnen komen met de ander. En dan realiseer ik mij dat ik prachtig werk mag doen om bij al deze instellingen de CRDL te mogen laten zien en ervaren, waarbij bijzondere en ontroerende contactmomenten ontstaan. Ze zeggen wel eens: zien is geloven.