Integratie van communicatie en omgevingsbediening

Sprekers: René van Wijk, directeur van QuoVadis Nederland, advies, implementatie en instructie van zorgoproepsystemen, personenalarmering en domotica, supervisor omgevingsbediening en communicatiehulpmiddelen, Melany Hofstede, advies, implementatie en instructie van omgevingsbediening en communicatiehulpmiddelen.

Communiceren is ‘in verbinding staan’ en ‘persoonlijke contact hebben’, aldus het woordenboek van Van Dale. Voor wie persoonlijke contact op de gebruikelijke wijze niet mogelijk is, zijn er communicatiehulpmiddelen en vele varianten. ‘In verbinding staan’ heeft minder betrekking op het persoonlijke, maar bijvoorbeeld ook op de omgeving. Door een communicatiehulpmiddel te combineren met omgevingsbediening is de gebruiker in staat zelf die verbinding te maken. Van basaal tot op een uitgebreid niveau kan een gebruiker niet alleen persoonlijk contact zoeken, maar ook zelf invloed uitoefenen op zijn omgeving: verlichting aan doen, de televisie op een andere zender zetten, de deur openen, de stoel verstellen en nog veel meer.

René en Melany leggen uit wat omgevingsbediening is: Hoe werkt het? Wat kan wel en wat niet? Wat is het verschil met huisautomatisering of domotica? Voor wie is het geschikt? Daarbij laten ze zien dat omgevingsbediening en ondersteunde communicatie in één hulpmiddel gecombineerd kunnen worden. Voor optimale autonomie van de gebruiker, en als stimulans om zélf te doen.